Ülkemizde ve dünya üzerinde artış sağlayan mobil kullanım oranı her geçen gün hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Bu durum mobil yazılım sektörünün ne kadar önemli bir alan olduğunu anlamamız için yeterli oluyor.

Ülkemiz de yakın zamanda yapılan araştırmada; 27 Milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bunların %55’i akıllı telefonlarından sosyal medyalara bağlanarak gündemi sıkıca takip ediyor. Asıl şaşırmamız gereken nokta ise ülkemizde 20 milyon akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor ve her geçen gün bu oran büyüyor.

Kullanıcıların ihtiyaçlarının çoğunu internet üzerinde gidermeyi tercih etme oranları her geçen gün artıyor. Gelişen ve hızla büyüyen teknolojinin nimetlerinin yanı sıra, internet ile haşır neşir olan kullanıcılar gıda ve ev ürünlerini artık internet üzerinden gönül rahatlığı ile alıyor.

Bu kadar geniş bir kitle bulunuyor ve her geçen gün teknolojinin gelişim ve yayılım hızıyla doğru orantılı oranlar gittikçe artıyor. Böyle bir kitleye tam anlamıyla ulaşmak, ihtiyaçlarını karşılamak, ihtiyaçları karşılarken memnuniyetlerini de sağlamak, sektör içerisindeki arzın fazlalığının içerisinde bize ulaşmalarının yollarından en önemlisi; uygulamanın ya da web sitenin mobil yada desktop versiyonunun farketmeksizin kullanıcı dostu, kullanım kolaylığı sağlayan bir arayüz tasarımına sahip olması yolundan geçiyor.

Kullanıcılar mobil uygulamalarımızı kullanmaya başladığı an, kullanım kolaylığı her zaman uygulamayı bir adım öne taşıyarak kullanıcı kitlesini istediği içeriğe ulaştırmış olacak. Buna güzel bir örnek vermemiz gerekirse; Mobil telefon kullananların %85’i genel olarak cihazı sağ eli ile kontrol ediyor. Bununla kalmayıp taşıt içerisinde, herhangi bir iş yaparken bile mobil cihaz ile etkileşime geçen ilk el kullanıcıların sağ eli oluyor. Böyle bir şeye neden oynamayalım? Yani tasarımını yaptığımız uygulamanın en kötü %90 içeriği sağ el ile kontrol edilebilir olsun. Böylece kullanıcı sol elini kullanmadan tüm içeriğe sağ eli ile ulaşabilecek ve istediğini elde etmiş olmasını kim istemez?

Bu örneği kötüye çevirecek olursak; Yaratmış olduğumuz uygulamanın geri dön butonu mobil ekranın sol üst köşesinde olsun. Kullanıcı otobüs içerisinde sağ eli ile mobil cihaz üzerinde etkileşime girerek uygulamanızı kullandığını var sayalım. Geri gitmek istediğinde ve ekranın 5inç boyutlarında olduğunu düşünerek sağ elinin baş parmağı ile uygulamamızın ekranının sol üst kısmında bulunan geri butonu ulaşamayacak ve zorlanacak. Bu da işlevselliğini yitirmiş ve kullanım oranını azaltmış olacaktır. Kullanıcı geri gitmek için ya sol elini rahatsız edecek ya da cihazın uyku tuşuna basarak cebine koymasına sebep olacak.

Özetle İnternet Kullanımı ve Mobil Dünya hızla büyüyor ve uygulama ve web site içerikleri hızla yenilenip, mobil standartlarına çevriliyor. Mobil cihaza sahip tüm kullanıcılar, karmaşık, zor ve kullanışsız mobil uygulamalarının aksine daha kullanılabilir, akıcı ve istediğine daha kolay ulaşmak istiyor.